Vanaf zaterdag 10 februari 16:00 zijn wij gesloten tot 3 mei
Menu
  • Beoordeling 8.8/10
  • Fysieke winkel in Valkenswaard
  • Snelle verzending
  • Getoonde voorraad = winkel voorraad
  • 20.000 artikelen op voorraad

5 mei, we hebben iets te vieren

5 mei, we hebben iets te vieren

5 mei Bevrijdingsdag

Het is ook de dag dat de vlag uit mag. Dit keer zonder wimpel want het oranje vlaggetje bovenaan mag alleen bij de verjaardag van de leden van het koninklijk huis. Maar gewone oranje vlaggetjes mag je natuurlijk wel overal ophangen tijdens het bevrijdingsfeest. Want oranje staat eigenlijk nog meer symbool voor Neerland dan het rood wit blauw. Misschien wel omdat je de vlag gemakkelijk verward met die van Frankrijk als je hem een slagje draait.

Oranje boven

De slingers van koningsdag kun je op 5 mei dus gerust weer uit de kast halen. Maar ook je feestelijke kleding kan zeker de kast weer uit. Laat zien dat je trots bent op Nederland, de vrijheid van meningsuiting en het feit dat we als burgers niet bang hoeven te zijn voor de autoriteiten. Veel “vreemdelingen” in ons land kennen dat gevoel niet. Ze zijn gevlucht uit angst voor de willekeur van de heersende partijen. Politie, leger en soms ook oppositie maken het leven van gewone mensen een hel.

Vier het samen

Verbroedering en feesten vallen heel vaak samen. Wanneer je plezier maakt, is dat alleen leuk wanneer je anderen ook ziet genieten. Maak het dus gezellig voor elkaar en nodig ook eens mensen uit die je helemaal niet kent wanneer je een feestje gaat bouwen. Laat op 5 mei de asielzoekers in de buurt zien, waarom Nederland zo’n fijn land is om te wonen. Nederlanders staan bekend (in het buitenland) om hun tolerantie, maar zo tolerant zijn we vaak niet wanneer het gaat om directe buren.

Geef het feest de ruimte

Vaak staat Bevrijdingsdag toch een beetje in het teken van het leger. Omdat we op 5 mei bevrijd zijn door de geallieerden. Wie waren dat ook al weer? Mijn moeder had het over de Amerikanen en Canadezen die door de straten reden en sigaretten en snoep bij zich hadden. En over de eerste snee wittebrood na de hongerwinter, hoe lekker die smaakte. Simpele dingen kunnen zo fantastisch zijn, dus ja, we hebben op 5 mei een heleboel te vieren!