Carnavalswinkel Weert
Waar in Weert vind je echte carnavalswinkel Rogstaekerstad
Net op de grens met Brabant ligt het Limburgse Weert. Bij veel mensen vooral bekend van de verkeersinformatie. Vanwege de files op de A2 ter hoogte van Weert natuurlijk. Minder bekend is dat Weert tijdens carnaval zijn naam veranderd in Roggestaekerstad. Dan snelt iedereen naar de carnavalswinkel om een nieuw pekske aan te schaffen, of het oude een beetje op te kalefateren. Want in Limburg wordt het carnaval buiten op de straat gevierd. Compleet met schlagers, schmink, nonnevotte, kortom, een feest voor jong en oud. Vastelaovend.
Naamsverandering carnavalswinkel Weert
Veel Brabantse dorpen veranderen hun naam met carnaval. Ook in Limburg doen ze mee. Zo wordt Weert Rogstaekerstad. Zoek je dus een carnavalswinkel in Weert, dan heb je misschien beter resultaat wanneer je zoekt op de carnavaleske naam van deze plaats. Verder dan drie komt Google helaas niet. De grootste carnavalswinkel in het centrum van Weert meet “slechts”1500 m2. Gelukkig heb je in de buurt van Weert een hele grote fop en feest winkel. Op nog geen 30 minuten rijden vanaf Weert vind je een carnavalswinkel met maar liefst 10.000 m2 winkeloppervlak en altijd ruim 20.000 producten op voorraad.
Rood geel en groen
Een carnavalswinkel in Weert herken je aan de kleuren. In Limburg is carnaval het feest voor groen geel en groen, niet te verwarren met de rasta kleuren, maar er wel verdacht veel op lijkend. Het zijn de kleuren van de Braziliaanse vlag, de bakermat van het carnaval.
Hoe Drs P een tipje van de carnavalslsuier lichtte voor heel Nederland
Carnaval is niet voor iedereen weggelegd. Boven de rivieren is vooral Oeteldonk bekend. Dat komt door het liedje van drs. P denk ik. Ken je het liedje “Oh wat leuk” nog:
“In de regel is het zuiden wel een ordelijk gebied
Maar bekijk het eens met carnaval, je weet niet wat je ziet
Want als water door bevriezing of een kruitvat door een vonk
Is de zaak totaal veranderd en Den Bosch heet Oeteldonk”
Boerengat en boerenkiel?
Dat Weert Rogsstaekerstad heet, is minder bekend. Bovendien is de link veel minder voor de hand liggend dan bijvoorbeeld Lampegat. De meeste mensen weten nog wel dat Philips ooit begon als lampenfabrikant in Eindhoven. Maar de naam rogstaeker heeft niets te maken met het oogsten van rogge, zoals ik eigenlijk eerst dacht. De rogstaeker is een overblijfsel van een legende uit 1653, waarbij een voerman een rog verloor in Laar. De Weertenaren hadden nog nooit een rog gezien en dachten meteen dat het de duivel was, van wege de pijl aan zijn staart. En dus gingen ze het beest met een riek te lijf. Eigenlijk was het dus een spotnaam, maar van af 1900 werd het de naam die de inwoners met trots droegen tijdens carnaval. Dus zie je een rog in de carnavalswinkel in Weert, dan weet jij wat dat beest daar doet.