Menu
  • Beoordeling 8.8/10
  • Fysieke winkel in Valkenswaard
  • Snelle verzending
  • Getoonde voorraad = winkel voorraad
  • 20.000 artikelen op voorraad

Dauwtrappen met hemelvaart

Dauwtrappen met hemelvaart

Wat dauwtrappen te maken heeft met hemelvaart….

Iedere vrije dag is een feestdag, zo ook HemelvaartJ. Zeg feest en je denkt meteen aan verkleden. Onze zuiderburen weten dat veel beter dan wij, zelfs op een doodgewone zondag steken ze zich in het nieuw. Maar weet jij waar het eigenlijk over gaat met Hemelvaart?

Bewolkte dag

Mij staat altijd bij dat het niet zo best weer op Hemelvaart is. Logisch vond ik dat als kind, want Hemelvaart was de dag dat Jezus op een wolk stapte om terug te gaan naar zijn vader in de Hemel. Met hemelvaart zijn er vaak kermissen, processies of kun je gaan dauwtrappen. Voordat je je in het feestgedruis stort, een beetje over de achtergrond van Hemelvaart. Zodat je weet welk kostuum je aan kunt trekkenJ.

Wat vieren we eigenlijk op hemelvaart?

Hemelvaart heeft iets te maken met Pasen en Pinksteren, maar hoe zat het ook alweer? Op goede vrijdag werd Jezus gekruisigd, maar met Pasen blijkt Jezus weer springlevend. Het bewijs dat hij toch wel een bijzonder iemand was. 40 dagen later verdwijnt hij alsnog naar de hemel. Hemelvaartsdag is daarmee in de middeleeuwen officieel de afsluiting van het paasfeest en wordt de paaskaars gedoofd. Er was ook een tijd dat Hemelvaartsdag niet apart gevierd werd, maar deel uit maakt van Pinksteren. Want ook Pinksteren is een religieus feest. Dan verschijnt Jezus of was het de heilige geest, nog één keer aan zijn discipelen.

Vroeg opstaan

Een gebruik dat eigenlijk niets met het christendom of Hemelvaart te maken lijkt te hebben, is dauwtrappen. Voor dag en dauw je bed uit en herrie maken met blikjes achter je fiets. Of was dat luilak? Een blik op de feestkalender laat zien dat dauwtrappen plaats heeft op Hemelvaart en Luilak een kleine twee weken later, op 3 juni. Beide gebruiken beginnen in ieder geval voor dag en dauw.

Drank en pretzels tijdens de processie

Het dauwtrappen heeft ook iets met processies te maken. In de omgeving van Amsterdam werd op die dag heel vroeg een processie gehouden, waarmee de tocht van Jezus nagebootst werd naar de Olijfberg. De deelnemers namen koek, rozijnen vijgen en krakelingen mee die weer een beetje doen denken aan de pretzels van het oktoberfestival. Een kruikje geestrijk vocht ontbrak dan ook niet. Wie durft nog te beweren dat dauwtrappen geen feest is? Voor echte processies moet je afreizen naar Belgie, bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanswijkprocessie

Rust en bezinning

Later keerde de rust en de bezinning terug in het dauwtrap ritueel. De nadruk ligt tegenwoordig meer op het één zijn met de natuur en nieuwe krachten op doen. Door op blote voeten door het gras te lopen, maak je contact met de aarde en doe je nieuwe energie op. Vroeger werd er ook bij gedanst en gezongen en was het een magisch ritueel met genezende werking. Dit past natuurlijk helemaal in het straatje van de verschillende healing festivals.

Organiseer je eigen dauwtrap processie feestje

En dat is best jammer, wan het van het hemelvaren krijg je magische krachten, naar het schijnt. Ook zou het anti- aging zijn en goed tegen pukkels, puistjes en zomersproeten. Dus zet die wekker en trek er op uit voor dag en dauw en laat je schoenen en sokken maar thuis. Wil je niet herkend worden, dan mag je je natuurlijk verkleden. Ga je als kikker of als boze stief moeder?