Oktoberfest: 9 tips die je moet lezen [en 1 extra]
Oktoberfest komt eraan, yawohl! Ben je erbij?
Wat tweehonderd jaar geleden begon als het huwelijksfeest van een Duitse prinses, is uitgegroeid tot een mega-happening die meer dan twee weken duurt. Vorig jaar werd het Beierse volksfeest bezocht door maar liefst 6,2 miljoen bierliefhebbers. Toeristen komen van over de hele wereld naar München om het grootste bierfestival ter wereld te vieren, zelfs uit verre landen als Japan en de Verenigde Staten. Ook wij Nederlanders zijn niet onverschillig. Elk jaar reizen tienduizenden van ons naar Beieren. Was jij er in 2017 bij en sta je te popelen om dit jaar weer los te gaan? Of ben je net een newbie en ben je door alle verhalen van vrienden zo nieuwsgierig geworden dat je het bierspektakel nu zelf wilt meemaken? Goed plan. Oktoberfest zou hoog op ieders bucketlist moeten staan. Iets wat je minstens één keer in je leven moet meemaken. Dus ga!
Wauw. Wacht even. Ren nu niet naar boven en pak je koffer. Oktoberfest is een heerlijk ongedwongen feest, maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je gaat. Tijdens de festiviteiten zijn er geschreven en ongeschreven regels waar je je aan moet houden. Het feest zit ook vol met rituelen; het is handig als je weet wat je kunt verwachten. En dan zijn er nog tal van andere dingen om op te letten. Hier is een lijst met feiten en cijfers, tips en do’s en don’ts voor uw bezoek aan het Oktoberfest. Met deze essentiële informatie wordt u een echte Oktoberfest-kenner.
Het begon met een prinses
Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810. Het was een van de vele vieringen ter ere van het huwelijk van prinses Theresa van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Eigenlijk was de hoofdactiviteit niet het drinken van bier, maar paardenrennen. Pas later werd het een echt volksfeest en werd de naam ‘Oktoberfest’ gevestigd.
Wanneer kan ik eindelijk mijn lederhosen dragen?
Het feest begint traditioneel om 12.00 uur precies op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt meestal op de eerste zondag in oktober. Voor 2018 betekent dat: van 22 september tot 7 oktober.
Waar is het Oktoberfest?
De naam van de prinses vinden we nog terug in de plek waar het Oktoberfeest wordt gehouden: de Theresienwiese (Theresiaweide), een groot terrein niet ver van het centrum van München. Je kunt ook gewoon ‘Wiesn’ zeggen (Beiers voor weide), dan snapt iedereen wat je bedoelt.
Veertien tenten
Op de Theresienwiese staan veertien grote biertenten en een stuk of twintig kleinere. De grootste tent, de Hofbräu-Festhalle, heeft een capaciteit van maar liefst 10.000 personen. Alle tenten zijn feestelijk aangekleed naar Beierse traditie, ieder met zijn eigen thema. De gasten zitten aan lange tafels; obers lopen af en aan met grote pullen bier. Hou je niet zo van bier? In twee van de veertien tenten wordt voornamelijk wijn geschonken. Bovendien is overal frisdrank, water en alcoholvrij bier te koop.
Tradities
Een ruim twee eeuwen oud feest staat natuurlijk bol van de tradities. Dit zijn er een paar.
- Op de eerste dag om klokslag 12 uur slaat de Oberbürgermeister van München het eerste vat aan, tapt het eerste glas bier en roept uit: “O’zapft is!”(“Er is getapt!”). Meteen daarna gaan alle bierkranen open en barst het feest los.
- De traditie wil dat het edele gerstenat wordt geserveerd in de zogeheten Maß (spreek uit: maas), een bierglas met een inhoud van een liter.
- Er mag alleen bier getapt worden van Münchener brouwerijen. Dat is zelfs wettelijk vastgelegd. De zes toegelaten biermerken zijn: Paulaner, Hacker-Pschorr, Augustiner, Spaten, Hofbräu en Löwenbräu. In elke tent wordt één soort getapt. Ga dus even op zoek naar je favoriete merk.
- Op de eerste zondag is er een grote parade, de Trachten- und Schützenzug. Een lange stoet karren met paarden, blaaskapellen en loopgroepen in prachtige klederdracht trekt door München. Een spektakel dat je echt niet mag missen.
- In het tweede weekend (29 en 30 september 2018) komen er traditioneel veel Italianen naar het Oktoberfest. Niet alleen de Theresienwiese maar half München staat dan in het teken van Italië.
Wat valt er nog meer te beleven tijdens het Oktoberfest?
Op het festivalterrein staat een grote kermis waar je je kunt vermaken als je even genoeg hebt van al het bier. Vanuit het reuzenrad heb je een weids uitzicht over de Wiesn en de stad. Natuurlijk zijn er ook talloze eettentjes. Neem bijvoorbeeld een gebraden kip, dat is echt een Oktoberfest-gerecht. Heb je even behoefte aan rust, bezoek dan Die Oide Wiesn aan de zuidzijde van het terrein. Hier kun je ervaren hoe het Oktoberfest vroeger werd gevierd: kleinere tenten, traditionele muziek en nostalgische kermisattracties. Sehr gemütlich.
Kinderen welkom, maar …
Het kan op de Wiesn erg druk zijn. De enorme mensenmassa levert gevaar op voor kinderen. Kinderwagen zijn alleen van zondag tot en met vrijdag tot 18.00 toegestaan op het terrein. Op zaterdagen mogen er geen kinderwagens op het terrein komen omdat het dan te druk is. Kinderen onder de zes jaar worden na 20.00 uur niet toegelaten in de biertenten.
9 Tips voor Oktoberfest-bezoekers
- Tip 1: Heb plezier! Het Oktoberfest is een feest om het leven te vieren en van elkaars gezelschap te genieten. Iedereen is vrolijk, een gesprek aanknopen met een vreemde kost geen enkele moeite.
- Tip 2: Het kan in de biertenten erg druk zijn, zeker in de weekends. Zorg dat je op tijd bent of probeer met je groep een tafel te reserveren. Als een tent vol is, mag je er niet in.
- Tip 3: De prijs van een Maß stijgt bijna elk jaar met een paar dubbeltjes. De prijs varieert per tent, maar reken op ongeveer € 11,50 voor een liter bier.
- Tip 4: Je kunt in de biertenten bijna nergens betalen met je pinpas. Zorg dat je voldoende contant geld bij je hebt.
- Tip 5: Geef voldoende fooi, ongeveer 10%. Het salaris van de bediening is ervan afhankelijk.
- Tip 6: Drink niet te snel. Neem regelmatig frisdrank of water en zorg voor een stevige bodem. Eet ook tussendoor. De dag is lang.
- Tip 7: De leeftijdsgrens voor de consumptie van alcohol is 16 jaar.
- Tip 8: In sommige tenten mag je op de banken staan. Naarmate de gezelligheid stijgt gebeurt dat massaal. Dansen op de tafels is streng verboden; je krijgt één waarschuwing en wordt bij herhaling zonder pardon uit de tent gezet.
- Tip 9: draag een traditionele lederhose (voor heren) of dirndl (voor vrouwen). Het is niet verplicht maar het getuigt van respect voor de Beierse traditie en je zult er waardering mee oogsten bij de locals. Je staat echt een beetje voor paal als je in je gewone kloffie verschijnt. Vermijd maffe accessoires zoals rare hoedjes en pruiken, Oktoberfest is geen carnaval. Meer info over de traditionele klederdracht lees je hieronder.
Lederhose, waar moet je op letten?
De lederhose hoort bij het Oktoberfest als een smoking bij een galafeest. Draag je er geen dan hoor je er eigenlijk niet bij. Lederhosen zijn er in vele soorten, maten en kwaliteiten. Eerste vereiste is dat de lederhose van echt leer vervaardigd is – de naam zegt het al. Dat kan runder-, geiten- of zelfs hertenleer zijn. De lengte varieert van net boven de knie tot driekwart. De leren broek is vaak mooi bewerkt met borduursel, heeft bretels en soms ook een klep aan de voorzijde in plaats van een gulp. Je heb dus keus genoeg. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Een echte lederhose kopen kan al vanaf rond de € 70,00. Daarvoor hoef je niet naar Duitsland. Integendeel, bij D&G Fop en Feestwinkel betaal je minder dan bij de Oosterburen. Raar maar waar!
Overhemd bij lederhose
Meestal wordt boven de lederhose een wit of geruiten overhemd gedragen. Ook die zijn er in verschillende kwaliteiten. Een welgemeende tip: beknibbel bij het kopen van een overhemd niet op de prijs. Goedkope blouses van polyester zitten niet lekker en zijn enorm zweterig. Kies voor katoen. Daarvoor betaal je iets meer maar het draagcomfort is stukken beter. Het scheelt misschien maar de prijs van één Maß. Echt doen.
Dirndl, een charmante blikvanger
De trachten dirndl is een must voor iedere vrouwelijke bezoeker aan het Oktoberfest. Realiseer je dat 90% van de bezoekers in traditionele klederdracht (‘Trachten’) verschijnt. Dan val je in je spijkerbroek echt wel uit de toon. De Tiroler jurkjes accentueren de vrouwelijke figuur: ze horen strak om het bovenlichaam te passen maar de rok is wijd. Er zijn zoveel modellen en kleuren dat je altijd iets leuks vindt. Kies wel voor een degelijk en comfortabel materiaal zoals katoen. Bij de dirndl wordt meestal een witte blouse met korte pofmouwtjes gedragen. Er zijn ook accessoires verkrijgbaar zoals dirndl tasjes. Voor dirndls geldt net als voor lederhosen: bij D&G Fop en Feestwinkel zijn ze voordeliger dan in Duitsland.
Laatste tip: let op de dirndl-strik!
Als je de dirndl aantrekt, let dan even op hoe je de strik van het schort vastmaakt. De plaats van de strik zegt namelijk iets over de huwelijkse staat van de draagster. Draag je de strik links, dan geef je aan dat je vrijgezel bent en dus beschikbaar. Door de strik rechts te knopen zeg je: ‘Ik ben bezet, liever niet flirten.’ De strik in het midden voor betekent dat je maagd bent. Met de strik achter op de rug laat je zien dat je ofwel weduwe bent ofwel serveerster. Dit is geen grap, Beierse mannen letten hierop!