Menu
  • Beoordeling 8.8/10
  • Fysieke winkel in Valkenswaard
  • Snelle verzending
  • Getoonde voorraad = winkel voorraad
  • 20.000 artikelen op voorraad

Tijd voor pietenpakken. Kies voor kwaliteit | Fop en Feestwinkel

Tijd voor pietenpakken. Kies voor kwaliteit | Fop en Feestwinkel

Korte of lange mouw

Zo is de pufferbroek het ene jaar erg kort, het andere jaar reiken ze tot aan de knie. Mouwlengtes hebben ook de neiging om te fluctueren. Dit hangt natuurlijk een beetje af van wat het broeikaseffect doet met ons klimaat, maar vooral ook van de smaak van zwarte piet. En natuurlijk de Piet-discussie, al hebben Sint en Piet er inmiddels genoeg van. Misschien dat daarom de petepakken wat wijder vallen?

Werkpak of decoratief pak

Dit onderscheid is natuurlijk heel belangrijk, want je hebt werkpieten en luie pieten. Of sorry, sierpieten natuurlijk, die meestal ook een beetje zeurpieten zijn trouwens, maar dat terzijde. De kleding van de werkpiet moet goed wasbaar zijn, want van al dat geklim in de dakgoten en over daken naar zwarte schoorstenen, word je behoorlijk vies. Katoenen pietenpakken kunnen lekker heet gewassen worden en zo blijft piet fris en schoon.

Fluwelen pietenpakken voor de zeurpieten

De sierpieten daarentegen lopen liever in fluweel rond en dragen daarop spierwitte, geborduurde rolkragen. Op hun hoofd dragen ze petten met superlange veren, iets wat de werkpiet afdoet met flauwekul. Want zo’n veer is alleen maar lastig wanneer je met een zak vol cadeautjes probeert je evenwicht te bewaren op een elektriciteitskabel naar de overkant. Maar de zeurpiet houdt van zachte stofjes en overbodige franjes en frutsels en natuurlijk van héél veel goud borduursel.

De kleur van pietenpak matcht met gelaatskleur.

Zwarte piet mag tegenwoordig ook witte piet, groene piet en zelfs regenboog piet zijn. Dat geeft meer mogelijkheden in de kleur van het zwartepietenpak. Daar waar traditioneel paars, rood en geel de boventoon voerden zijn pietenpakken nu in alle kleuren verkrijgbaar. Zwarte piet wil natuurlijk ook modieus voor de dag komen, dus kun je nu ook roze pietenpakken of zelfs hemelsblauwe tegenkomen. Eigenlijk vindt zwarte piet het ook wel fijn dat hij niet meer zwart is, want dat was toch wel een hele klus.

Kouwelijke piet

Ook zwarte piet is gevoelig voor wintertenen en moet letten op zijn blaas. En aangezien de winters in Nederland best pittig koud kunnen zijn, moet ook zwarte piet wel eens een wollen hemdje aan. Maar wanneer dat èn de zwarte maillot niet afdoende is, neemt zwarte piet zijn toevlucht tot een warme pietenjas, handschoenen en een cape. De rolkraag beschermt de keel tegen koude en als dat niet voldoende helpt, dan mag de kouwelijke piet binnen blijven, waar hij de cadeautjes inpakt of de schoentjes vult met suikergoed en marsepein.

Oh kom er eens kijken

Wanneer het werk erop zit, trekt zwarte piet zijn pietenpakje uit en kruipt hij in zijn pietenpyjama. Hieraan geen frutsels of franje, maar gewoon een lekkere flanellen onesie, dat is zijn favoriet. Slaappieten vergeten die nog wel eens uit te trekken, dan veranderen ze in luie pieten. Daar is Sinterklaas dan weer niet zo blij mee, maar gelukkig heeft hij Hoofdpiet nog. Hoofdpiet herken je aan de tressen op de mouw en het zweepje. Dat laatste is natuurlijk bedoelt om Amerigo zachtjes mee aan te sporen, al jeuken de handen van Hoofdpiet ook wel eens heel erg, als hij weer zo’n luie piet in de gang aantreft.

Partypieten of danspieten

Swingende, rappende en hakkende pieten, je kunt het zo gek niet bedenken of zwarte piet doet mee aan elke rage. Van klunzige piet tot slangenlijf piet, het zwarte pietenpak moet zich in vele bochten kunnen wringen. Fijn dus als je zwarte pieten kleding een beetje lekker zit en blijft zitten. Een beetje rek in de stof is aan te bevelen, net als een goede pasvorm, evenals materiaal dat goed ademt. Want reken maar dat je gaat zweten wanneer je een paar minuten danspiet moet zijn.