Fop en Feestwinkel
Beoordeling 8.8/10
Ook fysieke winkel
Snelle verzending
20.000 artikelen op voorraad
Home Themafeest Halloween Day of the dead
Filters

Day of the dead

Day of the dead vertoont veel gelijkenis met Halloween. Het thema van Dias de los muertos is ook gelijk aan dat van Halloween: de doden komen tot leven. Volop geesten en spoken dus en rammelende skeletten en doodshoofden, maar er is toch een groot verschil met Halloween. Dias de los muertos, days of the dead, is een feest dat meerdere dagen beslaat, terwijl Halloween In Europa en Amerika uitsluitend op de laatste dag van oktober gevierd wordt.

Resultaat 1–32 van de 66 resultaten wordt getoond

Dans macabre

Tijdens de days off the dead wordt er ook veel meer gedanst en muziek gemaakt dan het in ons land bekende Halloween. Waar Halloween in de meeste steden toch vooral gezien wordt als een griezelige lampionnen optocht voor kinderen èn volwassenen langs de deuren, met als doel  snoep op te halen, de dias de los muertos zijn meer vergelijkbaar met ons zuidelijke carnaval. Dans en muziek spelen een belangrijke rol

Tropische griezels aan het feesten

Net als het carnaval van Rio er toch anders uitziet dan het carnaval dat wij midden in de winter vieren, zijn ook de kostuums van Day of the dead veel kleurrijker dan de ouderwetse griezel pakken van Halloween. Voeren zwarte heksen, tovenaars en witte zombies en bebloede skeletten de hoofdtoon bij Halloween, de uitrusting met day of the dead is uitgesproken kleurrijk.

Schedels met bloemetjes maken het gezellig

Een geliefd, terugkerend thema is de met bloemen versierde schedel, een macaber gezicht vanwege het contrast tussen de kleurrijke, levendige bloemen en het doodse van een schedel. Het verklaart ook waarom “day of the dead” echt als een feest gezien wordt. Het zijn de dagen dat de geesten uit de andere wereld weer even bij hun geliefden kunnen zijn. Er staat eten klaar en van angstcultuur is geen sprake. Geen bloederige moordwapens of gillende kettingzaken dus op de day of the dead.

Dia de los Muertos is dankzij James Bond laatste film Spectre volledig terug in de belangstelling. Het macabere feest dat lijkt op een mix tussen Carnaval en Halloween, nodigt gewoon uit tot een fikse verkleedpartij in bonte kleuren versierd met schedels.

Day of the Dead

Een feest voor je overleden dierbare. Een luguber idee? Dias de los muertos wordt in Mexico uitbundig gevierd omdat de mensen geloven dat dierbare overledenen één keer per jaar de kans krijgen terug te keren op deze aarde. Daarom wordt er op deze dag voor veel lekker eten en drinken gezorgd, zodat een ieder lekker kan toe tasten. En u trekt er een feestelijk Day of the Dead kostuum of jurk bij aan.

Bloody Fiësta?

Dat je er op zijn mooist uit moet zien wanneer je oog in oog komt te staan met je geliefde, staat buiten kijf. Maar ja, hoe zien de doden er zelf uit? Daarom draag je zelf ook een doodskop masker of geef je je zelf op zijn minst een doods kleurtje, zodat degene die even op visite komen, zich niet hoeven te schamen voor hun dode uiterlijk.

Wat draag je op Day of the Dead?

Modieuze jurken en prachtige kostuums, uitgevoerd in bonte kleuren en voorzien van dodenmaskers en rouwrandjes, een waar fiësta macabre. Hoge hoeden en doodshoofdmaskers horen ook bij the outfit. Dia de los Muertos is een indiaanse feest waarop de terugkomst van de doden op aarde gevierd wordt. Kan ik ook Day of the Deadkleding gebruiken voor Halloween? Dat ligt er aan, want we hebben tropsiche outfits maar ook enkele outfits in zwart met wit. Met Halloween draag je toch vooral zwart of wit, tijdens de Mexicaanse variant geldt hoe bonter hoe beter, zolang je er maar een doodskop op zet.

Wat is het verschil tussen Day of the Dead en Halloween?

Misschien is het belangrijkste verschil wel het land van herkomst. Zo heeft Halloween de roots in Ierland en Amerika, en is Dia de los Muertos meer iets is van de oude Indianen in Midden en Zuid Amerika, zoals de Azteken. Dat zie je terug in de kleuren van beide feesten. Day of the Dead is van oorsprong een zomers feest, dat de hele maand augustus duurde, terwijl Halloween altijd op de laatste dag van oktober valt. Door latere Spaanse invloeden werd de boel recht getrokken en samengevoegd met de christelijke viering van Allerheiligen.

Hoe ziet kleding van Day of the Dead eruit?

Day of the dead is hetzelfde als Dia de los Muertos en wordt gevierd in uitbundige kleuren, fel gekleurde indianen prints en dodenmaskers. Hoge hoeden en dodenmaskers zijn bij Day of the Dead een must. Hoewel de maskers duidelijk doodshoofden zijn, zijn ze niet zo griezelig of bloederig als de Halloween variant. Bij Halloween overheerst meestal het zwart en de rafels van de spoken en halfvergane mummies.

Fop & Feestwinkel