Fop en Feestwinkel
Beoordeling 8.8/10
Ook fysieke winkel
Snelle verzending
20.000 artikelen op voorraad
Home Themafeest Sinterklaas feest Sinterklaas en zwarte piet accessoires
Filters

Sinterklaas en zwarte piet accessoires

Wanneer Sint en Piet in het land zijn, is het winter. Belangrijkste accessoires zijn daarom handschoenen en wollen maillots. Traditie getrouw draagt Sinterklaas witte handschoenen en Pietermanknecht zwarte. Zwarte handschoenen voor de hulppieten zijn ook gewoon handen, want wanneer ze op de daken moeten klimmen, zouden witte handschoenen veel te snel vuil worden. De maillots bij ons zijn gelukkig niet van wol maar katoen/polyester, dat kriebelt een stuk minder. Bovendien zakken ze niet zo snel af, handig wanneer je regelmatig op je handen moet staan!

Resultaat 1–32 van de 50 resultaten wordt getoond

Accessoires voor Sinterklaas en Zwarte Piet

Veer in je hoed

Iedere pietermanknecht draagt een soort van pet met pluim of veer. We noemen het een baret. Waar dat gebruik vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar het maakt je zwarte pieten outfit wel helemaal af. Er is ook een gezegde, “zet een veer op je hoed, dan voel je je weer helemaal goed.” De moeite van het uitproberen waard. De veren zijn zo’n halve meter lang en als je er een heel bosje van hebt, dan is het net een plumeau. Ook handig als je iemand onder zijn neus wilt kriebelen. Je hebt de lachers zo makkelijk op je hand. Een pluim op de hoed maakt ook dat je die heel zwierig kunt afnemen of opzetten, probeer maar eens.

Het boek van Sinterklaas

Bij het Sinterklaasfeest draait het allemaal om het boek van Sinterklaas. Hierin heeft hij bijgehouden wat alle kinderen hebben uitgespookt. Alle heldendaden staan er in, maar ook al het kattenkwaad. Daarmee is het boek van Sinterklaas uitermate belangrijk voor alle kinderen die naar Sinterklaas komen kijken. Wat in het boek staat, bepaalt in grote mate wat er in de zak van Sinterklaas zit aan cadeautjes.

Sieraden en meer

Mannen en sieraden, we zijn het nog niet zo gewend, maar bij Sinterklaas kun je er niet om heen; die draagt ene knoeperd van een ring. Het is een bisschopsring die je eigenlijk rechts hoort te dragen. Voor het gemak draagt de Sint hem tegenwoordig meestal links, omdat hij zoveel handjes moet schudden. Ook draagt hij een enorme gouden ketting, met daaraan een kruis.

Heilig kruis en kromstaf

De oorspronkelijke St. Niklaas was een echte heilige die ook nog wonderen verricht schijnt te hebben. Als een soort Jezus kon hij mensen uit de dood halen en zorgen voor het vermeerderen van voedsel. Vandaar dat hij ook tegenwoordig nog steeds bekend staat als een hele rijke, maar ook vrijgevige man. De kromstaf is een teken van waardigheid dat hoort bij de bisschop. Het is een soort veredelde herderstaf, de krul verwijst naar het symbool voor wijsheid en oneindigheid, de slang.

Suikergoed en marsepein

Behalve cadeautjes, draait het ook om snoep. Iedere piet heeft een zak strooigoed bij zich, gevuld met pepernoten, schuimpjes, hartjes etc. De bedoeling is dat hij daarmee kwistig strooit. Het marsepein is vooral bestemd voor Sinterklaasavond, samen met chocolademelk en gevuld speculaas. Misschien snap je nu waarom we zingen: “’t Heerlijk avondje is gekomen!”

Fop & Feestwinkel