Fop en Feestwinkel
Beoordeling 8.8/10
Ook fysieke winkel
Snelle verzending
20.000 artikelen op voorraad
Filters

Boerenbruiloft

De boerenbruiloft maakt deel uit van het Limburgse carnaval. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel waarbij je speciale carnavalskleding draagt. Het soort carnavalskleding die heren erbij moeten dragen hangt een beetje af van de carnavalsvereniging die de boerenbruiloft organiseert. Dickens achtige kostuums zijn prima, maar Victoriaanse carnavalskleding en hoge hoeden ook.

 

Toont alle 19 resultaten

Boerenbruiloft viert het onecht verbinden

De boerenbruiloft is van oudsher een soort omdraaifeest met carnavalsachtige elementen, want het ging niet om boeren, maar om heren van adel als boeren verkleed. Hiermee hoopten ze in de 16 e en 17e eeuw kwade geesten af te schrikken. Tegenwoordig is de boerenbruiloft vast onderdeel van het carnaval, vooral in Noord en Midden Limburg. Tijdens de boerenbruiloft moet je gepaste kleding dragen. Carnavalskleding dus, misschien wel historische maar als politie gaan mag ook.

Voor heren minimaal een Hoge hoed en carnavalsjas naar de boerenbruiloft.

De bruid en een bruidegom worden vaak door de raad van 11 gekozen. De bruid en de bruidegom hoeven niet zozeer op elkaar als verliefd als wel verliefd op carnaval te zijn (vastenlaovend op zijn Limburgs) en moeten beide families het carnavalslied van dat jaar ten gehore brengen. De gasten op de boerenbruiloft moeten gepaste carnavalskleding dragen voor een boerenbruiloft. Een hoge hoed en carnavalsjas voor de heren, een gilet mag ook. Het paar wordt uiteindelijk “onecht” verbonden. Daarna is er een boerenbal.

Charles Dickens in krijtstreepje op de boerenbruiloft

Bij het thema boerenbruiloft passen ook prima kostuums uit de Victoriaanse tijd. Want de periode dat Victoria regeerde in Engeland was van 1837-1901. Dit is dus de Victoriaanse tijd, een tijd van vrede en voorspoed. De carnavalskleding die naar deze tijd verwijst, is dan ook vaak de kleding van de welopgevoede middenklasse. Charles Dickens komt ook uit deze periode, alleen behoorde hij niet tot de middenklasse. In zijn werk gaat het over de onderkant van de samenleving waar kinderen in lompen op straat liepen. Toch past bij het Dickens thema natuurlijk best een victoriaanse heren pak. Tijdens carnaval kijken we niet zo nauw.

Fop & Feestwinkel