Fop en Feestwinkel
Beoordeling 8.8/10
Ook fysieke winkel
Snelle verzending
20.000 artikelen op voorraad
Home Feestversiering Brandvertragende versiering en slingers
Filters

Brandvertragende versiering en slingers

Het Kema keurmerk geeft aan dat versiering brandveilig is. Maar betekent dat ook daadwerkelijk dat je met gekeurde versiering geen brand kunt krijgen? Was dat maar. Want brand ontstaat niet alleen in onveilige versiering. Ook veilige versieringen kunnen vlam vatten, wanneer deze niet op de juiste manier zijn opgehangen of geïnstalleerd.

Resultaat 1–32 van de 112 resultaten wordt getoond

Ondeskundig gebruik brandveilige versiering

Een simpel voorbeeld is een goedgekeurd lichtjessnoer voor binnen dat buiten op een balkon gebruikt wordt. Buitje regen en de verlichting kan kortsluiting veroorzaken. Of (echt waar, het gebeurt) verlichtingssnoeren die met punaises aan de muur geprikt worden. Weliswaar netjes tussen de twee stroomdraden in, maar door het isolatiemateriaal te perforeren ontstaat natuurlijk een brandgevaarlijke situatie.

Ondoordacht gebruik

Kaarsjes, slingers, lampjes, we zijn er dol op! Vooral met kerst en oud en nieuw hangen we ons huis vol met allerlei sfeervolle decoratie ervan uitgaande de versiering brandveilig is. Want natuurlijk plaatsen we geen kaarsjes meer IN de boom en hangen ook geen papieren slingers in de buurt van de verjaardagskaarsjes. Toch komt brand nog geregeld voor. Reden voor de brandweer om iedereen regelmatig op het hart te drukken toch vooral te checken of je versiering brandveilig is.

De Brandveilig versiering tips zijn te verdelen in drie categorieën:

  • De versiering zelf, namelijk het materiaal waar het van gemaakt is. Een keurmerk zegt iets over de brandwerendheid van de versiering.
  • De elektrische bedrading inclusief verlengsnoeren en stekkerdozen, ook hier is een kEMA keurmerk een minimaal vereiste om het risico op brand te beperken.
  • Gebruik en ophangen van de versiering en verlichting, regels voor binnen als buiten

Veel voorkomende oorzaken van brand

Eén van de belangrijkste oorzaken van brand is nog steeds kortsluiting. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat snoeren te warm worden en smelten of doordat er water bij elektriciteit komt. In de donkere dagen voor kerst willen we maar al te graag meer licht in huis. Vaak worden teveel elektrische apparaten of verlichting aangesloten op één en hetzelfde stopcontact waardoor deze overbelast raakt en smelt. Dan kunnen alle snoeren nog zo deugdelijk en KEMA gekeurd zijn, de vonken zorgen voor beginnende brand. Brandveilige versiering kan dan erger voorkomen. LED verlichting of andere energiezuinige systemen zijn een andere manier om overbelasting en dus kortsluiting te voorkomen.

Tips voor brandveilig ophangen versiering

Wanneer je binnen slingers, verlichting of lampionnen gebruikt, combineer deze dan niet met echte kaarsjes. Waxinelichtje zijn dan wel veiliger dan kaarsjes, omdat ze niet kunnen omvallen, maar worden ook erg warm. Ook slingers in de buurt van gloeilampen of apparaten die warm worden (oven, magnetron) kun je beter vermijden, wil je brandveilig je kamer versieren.

Brandveiligheid bij evenementen

Ga  je buiten de boel versieren, zorg er dan voor dat de loopruimte vrij is. Neem je ook de straat me, zorg dan dat versiering hoger dan 4,2 meter hangt! Zo wordt het verkeer niet gehinderd, en als de brandweer moet uitrukken, kan hij tenminste de onheilsplek bereiken. Voor meer tips over brandveiligheid kun je terecht bij de brandweer.

Zelf brandveilig versieren

Ben je een DIY fan, dan kun je natuurlijk zelf ook het nodige doen om je versiering brandveilig te maken. Kies geen makkelijk brandbare materialen zoals fleece, crêpepapier of dingen van polyester. En nog makkelijker, gebruik een brandwerende spray. Bedenk wel dat brandwerend iets anders is dan brandveilig. Het geeft alleen aan dat de versiering niet zo makkelijk vlam zal vatten dan zonder behandeling.

 

Fop & Feestwinkel